Heruitgave legendarisch album HEAT

Soulsister hopduvel heat
Vandaag brengt Warner Music ‘Heat’ van Soulsister opnieuw uit, het album waarmee de band zijn reputatie voorgoed vestigde. Daarbovenop wordt Soulsister op de komende uitreiking van de Music Industry Awards (MIA’s) geëerd met een Lifetime Achievement Award. Die onderscheiding voor hun indrukwekkende muzikale carrière krijgen Jan Leyers en Paul Michiels overhandigd tijdens de liveshow van de MIA’s op 30 april.

soulsister mia's

© Geert Brams – zaterdag 30 april 2022
Soulsister wordt in 1986 door Jan Leyers en Paul Michiels opgericht. Twee jaar later zorgen de single ‘The Way To Your Heart’ en het debuutalbum ‘It Takes Two’ voor de grote doorbraak. Soulsister maakt furore in heel Europa en komt in het najaar van 1989 binnen in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

Voor de opnames van hun tweede album trekt Soulsister in het voorjaar van 1990 met producer Chris Lord-Alge naar de de Hilversumse Wisseloord Studios. Het resultaat is ‘Heat’, een plaat die zal uitgroeien tot een van de meest succesvolle in de Belgische muziekgeschiedenis. De energie die ervan afspat, is onweerstaanbaar. De weelde aan memorabele hooks en refreinen die track na track voorbijkomen, ongeëvenaard. Toch waren de makers zelf er vooraf niet helemaal gerust in. “De dagen vlak voor de release van een plaat hou je altijd een beetje je adem in,” vertelt Paul Michiels daarover. “Je hebt er zelf je ziel in gestoken, maar je hebt geen idee wat de mensen ervan zullen vinden.”

De reacties op het nieuwe Soulsister-album overtreffen de stoutste verwachtingen. Vriend en vijand zijn het erover eens dat geen enkele Belgische plaat ooit beter klonk. In de winkels zorgt ‘Heat’ voor een stormloop. De eerste single uit het album, ‘Through Before We Started’, schiet meteen naar de top van de hitlijsten. Een jaar later, in oktober 1991, zijn van ‘Heat’ meer dan honderdduizend exemplaren verkocht. ‘She’s Gone’ is op dat moment het vijfde nummer uit het album dat op single uitkomt, na ‘Well Well Well’, ‘Company’ en ‘Facing Love’. ‘Sweet Dreamer’ en ‘Fallen Angel’ zullen nog volgen. ‘Heat’ wordt de soundtrack van een generatie.

heat album
Ruim drie decennia later schrijven Jan en Paul treden nog altijd samen songs en treden ze nog altijd samen op. Op het album ‘Heat’ kijken ze met veel warmte terug.

Jan Leyers:

Heat is zo’n plaat waarbij je je afvraagt: hoe hebben we dat in godsnaam geflikt? Ik heb er geen uitleg voor. Ik denk dat de sterren juist stonden. Alles kwam op het goeie moment bij elkaar.”

Paul Michiels:

Het was toch ook keihard werken. Tegenwoordig heb je apparaten om in de studio valse vocals recht te trekken of drums niet te laten vertragen, maar dat bestond allemaal nog niet. Elke noot op ‘Heat’ is gespeeld en gezongen zoals je ze hoort. Ik heb ze onlangs nog eens opgezet, en ze klinkt nog even fris als dertig jaar geleden. Ik ben fier op die plaat, ik moet het zeggen zoals het is.”

De reissue van ‘Heat’ is beschikbaar op CD en vinyl. Bij de vinylversie zit een extra 7-inch single met daarop de twee nieuwe nummers die Soulsister de afgelopen maanden uitbracht: ‘Something I Need To Know’ en ‘I Need Your Love’. Voor de productie daarvan tekende Jasper Maekelberg, ook bekend van zijn werk voor o.a. Balthazar, Gabriel Rios en Bazart.

‘Heat’ is verkrijgbaar vanaf 13 mei, de uitreiking van de MIA’s wordt op 30 april live uitgezonden op Één.

Soulsister staat op vrijdag 9 september 2022 op de planken van de Hopduvelfeesten.