Over Hopduvel

Hopduvelfeesten: voor en door Assenaren

De Hopduvelfeesten organiseren is de leukste hobby van een groep vrijwilligers, financieel en logistiek ondersteund door gemeente Asse.
Ze bemannen een 10-tal werkgroepen, die elk een bepaald aspect van de feesten op zich neemt. Samen vormen ze het Hopduvelcomité.

De werkgroepen

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende werkgroepen:

  • Communicatie
  • Cultuur
  • Duurzame Hopduvel
  • Financiën
  • Hopdorp
  • Logistiek
  • Programmatie
  • Spektakels
  • Sponsoring
  • Stoet

Werk je graag mee in één van de werkgroepen? Stuur dan zeker een mailtje naar info@hopduvel.be

Het scheppingsverhaal van de hop

De connectie tussen de duvel (duivel) en hop gaat al heel erg lang terug.

Zelfs tot het allereerste begin, toen God de aarde schiep. Volgens de overlevering gebeurde dit als volgt.

God schiep de wereld en bij het scheppen van de flora vroeg hij aan Lucifer, zijn opperste engel, aarde te halen uit de diepte van het water. Dat deed Lucifer. Hij kwam terug bij God met een handvol aarde, maar had zelf een beetje aarde in zijn mond gestoken. Hij vroeg zich immers af wat God met die aarde zou doen en hij zou hetzelfde proberen.

God strooide de aarde uit en liet alle mogelijke planten groeien. Dat gebeurde ook met de aarde in de mond van Lucifer, waaruit een plant begon te groeien met lange ranken en grote bladeren.

Dit was niet wat Lucifer had verwacht en hij smeekte God om hulp. Deze kreeg uiteindelijk medelijden en stond toe dat Lucifer de grond uitspuwde.

Daar waar deze grond neerkwam, groeide de eerste hop!

Bron: Isidoor Teirlinck, Flora Diabolica, 1924;

Oscar Dähnhardt, Natursagen

Wist je dat…?

de hopduvel een verwijzing is naar de zomerstormen die, in augustus en september, de akkers met hopscheuten geselden en meer dan één oogst lieten mislukken. De symbolische verbranding aan het einde van de feesten dient de hopduvel te verjagen om zo de oogst met rust te laten.

Geschiedenis van de feesten

De eerste hopduvelstoet vond plaats in 1956, in het kader van de Hopduvel- en Brouwersfeesten, met verschillende opvoeringen van het openluchtspel ‘De Hopnar en de Duvel’ op de Markt van Asse.

De volgende feesten in 1960 kregen een nieuwe naam: de Hop- en Bierfeesten met een folkloristische hopstoet en het openluchtspel ‘De gecroonde leersse’. De hopstoet van 1965 mag aanzien worden als één van de grootste.

Na een periode van 10 jaar vonden in 1975 en 1979 opnieuw feesten plaats. Hoewel het schema, de inhoud en het verloop van deze stoeten steeds hetzelfde was, was de vorm, de uitbeelding en de bezetting telkens anders.

1981 was het jaar van de feesten zonder stoet. In 1986 en 1987 spraken we over de Hopduvelfestivals. Tijdens het eerste festival werd het bronzen hopduvelbeeld, een kunstwerk van Wilfried van den Broeck († 2007), onthuld. De nadruk tijdens deze festivals lag vooral op de muziekoptredens gericht op een zeer ruim publiek. Bij deze festivals was er geen stoet.

De volgende jaren nam de jeugdraad van Asse met verschillende edities van Popduvel de fakkel over tot in 1996. Vanaf dat jaar werden er opnieuw Hopduvelfeesten georganiseerd die meerdere dagen duurden. In 1998 en 2000 toonden jeugdverenigingen en wijken in een hoptocht hun brandbare hopduvels aan een jury.

Tijdens de grootse feesten in 2004 groeide die hoptocht opnieuw uit tot een hopduvelstoet waaraan de meeste culturele verenigingen, wijkcomités en jeugdverenigingen deelnamen. Sinds 2010 is de Boekfos de vaste locatie voor deze duvelse feesten.