HET SCHEPPINGSVERHAAL
VAN DE HOP

De connectie tussen de duivel en hop gaat al heel erg lang terug, zelfs tot aan het allereerste begin, toen God de aarde schiep. Volgens de overlevering gebeurde dit als volgt:
Toen God de wereld schiep en begon met het scheppen van de flora, vroeg hij aan zijn opperste engel Lucifer om aarde te halen uit de diepte van het water. Lucifer deed dit en bracht een handvol aarde terug naar God, maar stak zelf een beetje aarde in zijn mond. Hij wilde namelijk van God afkijken wat hij met de aarde zou doen en hetzelfde proberen. God strooide de aarde uit en liet allerlei planten groeien. Dit gebeurde ook met de aarde in de mond van Lucifer. Daaruit groeide een plant met lange ranken en grote bladeren. Dit was echter niet wat Lucifer had verwacht, en hij smeekte God om hulp. Uiteindelijk kreeg God medelijden en stond toe dat Lucifer de grond uitspuwde. Waar deze grond neerkwam, groeide de eerste hop!
Bron: Isidoor Teirlinck, Flora Diabolica, 1924; Oscar Dähnhardt, Natursagen)

Wist je datje
De hopduvel een verwijzing is naar de zomerstormen (augustus/september) die de akkers met hopscheuten geselde en wel meer dan één oogst liet mislukken. De symbolische verbranding op het einde van de feesten dienen de hopduvel te verjagen om zo de oogst gerust te laten.


GESCHIEDENIS VAN DE FEESTEN
De eerste Hopduvelstoet vond plaats in 1956 als onderdeel van de Hopduvel- en Brouwersfeesten. Op de markt van Asse genoten bezoekers van diverse opvoeringen van het openluchtspel "De Hopnar en de Duvel". De volgende editie, in 1960, werd omgedoopt tot de Hop- en Bierfeesten. Naast de folkloristische hopstoet waren er toen uitvoeringen van het openluchtspel 'De Gecroonde Leersse'. Vijf jaar later, in 1965, volgde de volgende editie, met een indrukwekkende hopstoet die als een van de grootste tot nu toe wordt beschouwd.
De feesten vonden opnieuw plaats in 1975 en 1979, waarbij de structuur consistent bleef, maar de uitvoering telkens uniek was. Na 1979 waren er in 1981 wel Hop- en Bierfeesten, maar zonder stoet. In 1986 en 1987 vonden de Hopduvelfestivals plaats, waarbij tijdens het eerste festival het bronzen Hopduvelbeeld, een kunstwerk van Wilfried van den Broeck († 2007), werd onthuld. De nadruk lag hier op muzikale optredens voor een breed publiek en er was geen stoet.
De jeugdraad van Asse nam het stokje over met verschillende edities van Popduvel tot 1996, waarna de Hopduvelfeesten opnieuw werden georganiseerd, nu als meerdaags evenement. In 1998 en 2000 was er een kleine hoptocht, waarbij brandbare hopduvels, vervaardigd door jeugdverenigingen en wijken, aan een jury werden gepresenteerd. Tijdens de grootse feesten in 2004 groeide deze tocht weer uit tot een volledige hopduvelstoet met deelname van de meeste culturele verenigingen, wijkcomités en jeugdverenigingen.
Sinds 2010 vinden de feesten plaats op de Boekfosparking, waar de traditie voortleeft en tweejaarlijks nieuwe herinneringen worden gemaakt.
Naast de driedaagse optredens en de Hopduvelstoet staat elke editie een “Assenaar in de kijker”. Op dit mooie lijstje staan onder meer dirigent & Beethovenspecialist Jan Caeyers, modeontwerspster Kaat Tilley, fotograaf Kurt Stallaert, de hopduvel zelve Eugeen ‘Zjeun’ Van den Broeck, acteurs Pepijn Caudron en Josse De Pauw, stedenbouwkundig architect Maarten Van de Voorde, theatermaker Pat Van Hemelrijk en kunstenaar Peter Schoutsen. Sinds 2023 worden de Hopduvelfeesten afgewisseld met in de oneven jaren een Hopdorp. Dit ééndaags event vindt plaats in de even jaren en heeft als doel jong en oud samen te brengen op en rond het hopveld in Asse.

Danku! We hebben je aanvraag goed ontvangen
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Huinegem 2-4
1730 Asse
info@hopduvel.be
Developed by